top of page

Vanaf 17 oktober is een PCR-test of antigeen-test door een arts niet langer systematisch aanbevolen voor iedereen die symptomen vertoont. In dat geval blijft een zelftest aangeraden (in combinatie met algemene maatregelen zoals het dragen van een masker).  Een positieve zelftest moet niet langer worden bevestigd.  Het PCR- of antigeen-test blijft nog steeds aanbevolen voor een persoon met symptomen die een nauw contact is van een personen met ernstige immuunporblemen (bv. familiecontact in behandeling voor kanker).  Ook kan uw arts beslissen dat een test aangewezen is. Elke andere persoon met symptomen, die zich wil laten testen, kan nog steeds via de zelfevaluatie tool toegang krijgen tot een test (RAT) (op basis van bepaalde criteria).

Personen met een bevestigde COVID-19 infectie moeten in isolatie. Dit geldt zowel voor personen die symptomen vertonen als voor personen die enkel geïdentificeerd werden op basis van een positieve PCR- of antigeen-test (inclusief positieve zelftest).  De duur van de isolatie is minimaal 7 dagen (zie tabel). Daarna moet men nog gedurende 3 dagen voorzorgsmaatregelen nemen (steeds dragen van een mondmasker binnenshuis en strikte beperking van de sociale contacten). Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan. Voor kinderen <6 jaar vervalt de verplichting om aanvullend nog 3 dagen continu een masker te dragen, maar waakzaamheid blijft wel geboden.

Je kan je laten vaccineren tegen Covid-19 in een vaccinatiecentrum, in sommige medische centraof in een apotheek. Selecteer een gemeente naar keuze en u zal op de interactieve kaart kunnen zien, waar u zich kan laten vaccineren, met of zonder afspraak.

  • Voor een vaccinatie in één van de 4 vaccinatiecentra (Pacheco, Vorst, Molenbeek, St-Pieters-Woluwe) , kan je een afspraak maken via Bru-Vax. Je kan er ook terecht zonder afspraak. In dat geval moet je je voor het vaccinatiecentrum Molenbeek uiterlijk 1u30 voor het sluitingsuur aanmelden. Voor Pacheco, Vorst en St-Pieters-Woluwe is dat ten minste 30 min. voor sluitingstijd.

  • Voor een vaccinatie in één van de medische huizen of medische centra is een afspraak nodig. Deze dien je telefonisch te nemen, consulteer de interactieve kaart hieronder.

  • Voor een vaccinatie in een apotheek consulteer je best de interactieve kaart om na te gaan of een afspraak nodig is.u 

Het is niet mogelijk om in onze praktijk het Covid vaccin te krijgen.

Kijk ook op de website van de federale overheidBrusselse overheid en FAQ voor de meest recente informatie.

bottom of page